loux left

loux right

rg_like rg_like2
Διαβάστε επίσης
Πιθανή ενδεκάδα ΟΣΦΠ με Μπαρτσελόνα

Πιθανή ενδεκάδα ΟΣΦΠ με Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός θα κυνηγήσει με φουλ αμυντική προσήλωση να πάρει...

Ενώνουν... Θρύλο με Μπαρτσελόνα

Ενώνουν... Θρύλο με Μπαρτσελόνα

Μπορεί ο Ολυμπιακός να αντιμετωπίζει μόλις για πρώτη φορά στην...

Πρωτοσέλιδα 18-10-2017

Πρωτοσέλιδα 18-10-2017

Διαβάστε και σήμερα στο RedGoal τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων...

Το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1925 και στα επόμενα χρόνια έλαβε μέρος σε σημαντικές για την εποχή διοργανώσεις, το 1933 ωστόσο  ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του. Στις αρχές τις δεκαετίας του ’50, ενώ ο Ολυμπιακός είναι πλέον ένας καταξιωμένος σύλλογος στο ποδόσφαιρο, σημαντικές επιτυχίες άρχισαν να έρχονται και σε άλλα τμήματα, όπως στο μπάσκετ, στην κολύμβηση και την υδατοσφαίριση. Μέσω των γενικών συνελεύσεων του συνδέσμου, τίθεται ως θέμα η δημιουργία και τμήματος στίβου.

Το 1953, ο κάτοικος Πειραιά, Τάκης Βεντίκος αναδείχθηκε Μεσογειονίκης στα 100 μέτρα και την σκυταλοδρομία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ ήταν επίσης Βαλκανιονίκης και Πρωταθλητής Ελλάδας. Η Πειραιώτισα Λουκία Σκριβάνου, η οποία ήταν αθλήτρια του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ, συστήνει τον Τάκη Βεντίκο στον τότε Γενικό Γραμματέα του Ολυμπιακού ΣΦΠ, Κώστα Καρύδη ο οποίος τον προέτρεψε να δημιουργήσει τμήμα στίβου στον σύλλογο. Όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος ο Τάκης Βεντίκος του είπε: «Τα μέλη μας στις Γενικές Συνελεύσεις μας ζητούν να κάνουμε και κλασικό αθλητισμό. Θέλουμε να μας βοηθήσεις καθώς μένεις στον Πειραιά».

Ο έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος, Βαγγέλης Χέλμης  ανέλαβε να πραγματοποιήσει την μεταγραφή απο την Φιλαθλητική Ένωση Παγκρατίου που ανήκε ο Τάκης Βεντίκος και για να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 1953 χρειάστηκε να μετακομίσει στο Παγκράτι και ένας ποδοσφαιριστής. Στις 16 Νοεμβρίου 1953 ιδρύεται και επίσημα το τμήμα και άρχισε να γράφεται η λαμπρή Ιστορία του τμήματος Στίβου του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.

Τα πρώτα βήματα

Το ξεκίνημα βρίσκει το Τμήμα Στίβου του Ολυμπιακού να έχει ως προπονητήριο το γήπεδο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Εκεί γυμναζόταν ο Βεντίκος μαζί με τους Κορομπόκη, Τσαλαμανιό, Ντέμο και τους άλλους αθλητές που αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα του συλλόγου. Ένα χρόνο αργότερα ο Τάκης Βεντίκος ώθησε τον Ολυμπιακό στην ανοδική του πορεία με την κατάκτηση του διασυλλογικού πρωταθλήματος της Γ Κατηγορίας του ΣΕΓΑΣ και μόλις 3 χρόνια αργότερα, το 1956 επιτυγχάνεται η άνοδος στην Α’ Κατηγορία.

Ο Τάκης Βεντίκος φέρνει στον Ολυμπιακό κι άλλους πρωταθλητές, όπως οι Λεμονής, Μαγκλάρας, Ανυφαντάκης και ξεκινά παράλληλα και η ομάδα στίβου γυναικών με τις Σκριβάνου, Θωματζίκου, Αθηνέλη, Πάρδου, Παπαγεωργάκη και Κατσίκη.

Οι κόποι του Τάκη Βεντίκου και των αθλητών του Ολυμπιακού αποδίδουν καρπούς με την 3η θέση που κατακτά ο σύλλογος στα πανελλήνια πρωταθλήματα το 1958, το 1959 και το 1960.

Η καθιέρωση 

Από την πρώτη προπόνηση που έγινε το 1953 στο μυαλό του Τάκη Βεντίκου ήταν να εκτοξεύσει τον Ολυμπιακό στους κορυφαίους του ελληνικού στίβου, όπως επιτάσσει η ιστορία του συλλόγου. Με πολλή και σκληρή δουλειά το Τμήμα Στίβου καθιερώνεται στους μεγάλους την δεκαετία του 1960. Το 1961 και το 1963 ο Ολυμπιακός κατακτά τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ενώ το 1965, το 1966 και το 1967 η ομάδα του Τάκη Βεντίκου καταφέρνει να σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση της κλασικής βαθμολογίας.

Τα πέτρινα χρόνια

Όλα έδειχναν πως έρχεται η ώρα που ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρώτο του Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Δυστυχώς η περίοδος της δικτατορίας ήταν μοιραία για το τμήμα στίβου. Η διοίκηση του Γιώργου Ανδριανόπουλου εκδιώθηκε. Το ίδιο και ο Τάκης Βεντίκος, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει παρά τη θέλησή του από το σύλλογο, κάτι που έφερε και πάλι τον μαρασμό στην ομάδα. Επιστρέφοντας ο Τάκης Βεντίκος στον Ολυμπιακό μετά απο αρκετούς μήνες, είδε τους κόπους ετών χαμένους. Οι δυσκολίες τον χαλυβδώνουν και αρχίζει από το «μηδέν» τη νέα προσπάθεια αναγέννησης του τμήματος. Μία προσπάθεια ιδιαιτέρως δύσκολη την οποία ο Τάκης Βεντίκος τη στηρίζει με την ίδρυση και Τμημάτων Υποδομής στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Παρά τις ατομικές διακρίσεις ο μοναδικός τίτλος που προστίθεται στην τροπαιοθήκη του συλλόγου είναι το Παννελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου Αδρών το 1984.

Κατακτητές της κορυφής

Το όραμα του Τάκη Βεντίκου να δει τον Ολυμπιακό στην κορυφή του ελληνικού στίβου γίνεται πραγματικότητα με τη στήριξη του Γιώργου Γλου, αντιπροέδρου μετέπειτα του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.  Έρχονται στον Πειραιά μεγάλα ονόματα του κλασσικού αθλητισμού, όπως οι Κεντέρης, Παπακώστας, Τερζιάν, Ιακωβάκης, Πολιάς, Γκούσης, Τσάτουμας, Μελέτογλου, Γελασάκης, Δημότσιος, Θάνου, Μανιάνι, Χαλκιά, Μπακογιάννη, Ξάνθου, Δεβετζή, Ρεντούμη, Πέρρα κ.α.

Το 2003 και το 2005 η ομάδα ανδρών κατακτά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου σε Ναύπλιο και Λιτόχωρο αντιστοίχως και το 2006 μπορεί να χαρακτηριστεί έτος ορόσημο καθώς ο Ολυμπιακός στέφεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ελλάδας στον Ανοιχτό Στίβο. Το νερό έχει πλέον μπει στο αυλάκι και το σερί είναι εντυπωσιακό καθώς οι τίτλοι βάφονται ερυθρόλευκοι το 2007, 2008,  2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016 και το 2017.

Παράλληλα ο Ολυμπιακός κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου τις  χρονιές: 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου 2003, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 και το 2013.

Το όνειρο του Τάκη Βεντίκου όταν το 1953 πρωτοφόρεσε τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος, έχει γίνει πραγματικότητα και ο ίδιος καμαρώνει τα παιδιά του να υψώνουν ψηλά την ερυθρόλευκη σημαία, ενώ ο ίδιος από την εξέδρα των προπονητών και των επισήμων ακούει πολλές φορές τον Εθνικό Υμνο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα χάρη στις επιτυχίες των αθλητών και των αθλητριών του Ολυμπιακού που εκπροσωπούν επάξια το σύλλογο με τα εθνικά μας χρώματα...

728x90

Mr Kteo

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Ψηφίστε

Ο μπασκετικός Ολυμπιακός κάνει... reset όσον αφορά στους ξένους του ενόψει της νέας σεζόν με στόχο το τριπλ κράουν. Πού θεωρείτε ότι μπορεί να φτάσει ο Θρύλος τη σεζόν 2017-2018;

Α. Φουλάρει για τριπλ κράουν με τις μεταγραφές που έκανε - 33.1%
Β. Θα πάρει το νταμπλ στην Ελλάδα και θα φτάσει F4 Euroleague - 15.1%
Γ. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι η ομάδα και θα παλέψει για κάποιο τίτλο - 34.9%
Δ. Χειρότερος από πέρυσι δεν πρόκειται να κατακτήσει κανένα τίτλο - 16.5%

Σύνολο ψήφων: 789
The voting for this poll has ended on: Σεπτεμβρίου 30, 2017

Money Maker

money maker

Δυάδα από Champions League

Μια δυάδα από τις αναμετρήσεις που διεξάγονται το βράδυ της Τετάρτης (18/10) στο Champions League και ολοκληρώνουν την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων θα προτείνει η στήλη μας, με απόδοση στο «4». Το πρώτο μας ποντάρισμα προέρχεται από το ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Βασιλεία και είναι υπέρ των γηπεδούχων, στο αρκετό... τίμιο 2.15 που έχουμε εντοπίσει τη νίκη των Μοσχοβιτών. Στη Λισαβόνα η Μπενφίκα υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την πρόταση μας από το αρκετά ενδιαφέρον αυτό παιχνίδι να είναι το γκολ-γκολ, με την απόδοση του στο...

Περισσότερα
© 2013 RedGoal | Για Ολυμπιακούς με υψηλό IQ